tiistai 1. tammikuuta 2019

Yhdyskuntalautakunta 2018


Tässä kirjoitukseni Tampereen Vihreiden vuoden 2018 vuosikertomukseen yhdyskuntalautakunnan osalta:

Yhdyskuntalautakunnan pääteemoina vuonna 2018 ovat olleet täydennysrakentaminen, hiilineutraalisuustavoitteiden edistäminen, pysäköintinormit sekä uusien asuinalueiden asuntotyyppien jakaumat.

Täydennysrakentamiskaavoja on saatu mm. Tammelaan ja Hervantaan ja Niemenrannan viimeisen vaiheen kaava on myös valmistunut. Olemme lautakunnassa puolustaneet pysäköintinormien väljentämistä eli ettei uusiin taloihin kaavoitettaisi niin paljon pysäköintipaikkoja asuntoa/neliöitä kohti. Tulevaisuudessa yhä harvemmalla on käytössä oma auto, varsinkaan alueilla jotka ovat hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella, tai sellaisissa taloyhtiöissä jotka tarjoavat asukkaille yhteiskäyttöautoja. Tällöin rakentaminen ja asuminen tulevat edullisemmaksi. Rakennetaan kaupunkia ihmisille eikä autoille! 

Hiilineutraaliuden tavoittelussa liikenteen päästöjen vähentämisellä on suuri merkitys ja niinpä olemme pitäneet esillä pyöräilyn ja jalankulun huomioimista kaavahankkeiden yhteydessä ja tätä jatkamme edelleen. Monesti ensimmäisessä ehdotuksessa on näiltä osin paljon parannettavaa.

Paljon on pohdittu myös sitä, pitäisikö kaupungin ohjata enemmän uusien asuntojen asuntokokoja. Nyt valtaosa uusista asunnoista on pieniä yksiöitä tai kaksioita, mikä ei välttämättä ole parasta mahdollista kaupunkirakennetta varsinkaan koulujen ja päiväkotien lähellä. 


Turvallisempaa asuinympäristöä saadaan kun aluenopeusrajoitukset tulevat asteittain voimaan, yhdessä muiden liikenteen rauhoittamistoimien kuten korotettujen suojateiden ja hidasteiden kanssa. Koivistonkylässä nämä toimet ovat pisimmällä ja toivottavasti kohta saamme tutkittua tietoa toimien vaikutuksista. 

Tavara-aseman saaga jatkuu aina vain: Alkuvuodesta pohdimme edelleen Morkun aukion ja tavara-aseman kaavoitusta, mutta sittemmin kaavahanke keskeytettiin kaupunginhallituksen päätöksellä ja tarkoitus oli sittenkin edetä voimassaolevan kaavan mukaan eli siirtää tavara-asema. Tämän jälkeen Ely-keskus kuitenkin kielsi Morkun purkamisen kunnes sen suojeluesitys on käsitelty eli asia ei edelleenkään etene. 

Moni muu asia kuitenkin etenee: mm. Kansiareena-hanke ja ratikkatyöt etenevät aikataulussa ja viherkerroin-työkalua kehitetään edistämään viherrakentamista sekä hulevesien luonnonmukaiseen kiertoon
- Tampere kehittyy huimaa vauhtia!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti