maanantai 28. toukokuuta 2018

Yhdyskuntalautakunta 29.5.


Ennakkoa yhdyskuntalautakunnan kokoukseen 29.5.2018

Lautakunnan vuosisuunnitelmaan tulee muutoksia kaupungin talouden tasapainottamisohjelman vuoksi. Yhdyskuntalautakunnan palveluiden kohdistetuilla toimenpiteillä tavoitellaan 1,3 miljoonan euron säästöjä 2018-2019, joista   kuluvalle vuodelle tavoitellaan 0,3 miljoonan edestä menojen vähennyksiä - säästöpäätös on jo valtuustossa hyväksytty joten lautakunnalla ei näihin paljon sananvaltaa ole.
Ensi vuodelle tavoitteena 0.7 M€ tulojen lisäyksiä, ilmeisesti tulossa jonkin verran maksujen korotuksia, ja taas 0,3M€ menojen vähennyksiä. Pohdituttaa, mitä säästöt tarkoittavat kunnossapidon kannalta.

Kaksi asemakaavaehdotuksen näytteille asettamista, tonttien jakamista ja rakennusoikeuden lisäämistä.
Samoin kaksi nähtävillä ollutta asemakaavaehdotusta hyväksyttäväksi. Näissä ei mitään ihmeellistä.

Viitapohjan aurinkovoimalahanke tulee nyt päätettäväksi. Pitkän pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen että hankkeen hyödyt ovat haittoja suuremmat vaikka olenkin sitä mieltä että parempiakin paikkoja tälle olisi ollut. Lautakunta kävi tutustumassa hankkeen sijoituspaikkaan Viitapohjassa ja aurinkovoimalalle suunniteltu viiden hehtaarin paikka ei sittenkään näyttänyt niin mahdottomalta paikalta mitä olin karttakuvien ja kaavamerkintöjen perusteella miettinyt. Silti sijainti minua harmittaa koska olisi kuvitellut Tampereelta löytyvän joutomaatakin tällaiseen hankkeeseen (tai vaikka kattoja kuten monilla yrityksillä ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla) eikä maakuntakaavassa maisemallisesti arvokkaaksi alueeksi merkitylle alueelle.
Sinänsä tässä pelto pysyy peltona, eli aurinkopaneelit sijoitettaisiin 15m välein toisistaan ja väleissä voisivat vaikka ne lampaat laiduntaa kuten lehdessäkin on uutisoitu.  Rakennelmien korkeus olisi 3m, mikä paikan päällä arvioituna ei näytä mahdottoman korkealta alueen kokoon nähden. Suunnittelulupa myönnettäisiin kahdeksi vuodeksi, varsinainen rakennuslupa pitää hakea sinä aikana.

Amurin asukas- ja yrityspysäköintialueen laajentaminen ja Pyynikin asukas- ja yrityspysäköintialueen perustaminen. Kadunvarsipysäköintiä ohjataan näillä toimilla niin että alueen asukkaille ja yrittäjille riittää pysäköintipaikkoja. Maksuttomia kiekkopaikkoja on jatkossakin mm. konservatorion saattoliikenteelle ja uimahallin käyttäjille. Tarkemmin kartassa joka on päätösesityksen liitteenä: http://tampere.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Yhdyskuntalautakunta/Kokous_2952018/Amurin_asukas_ja_yrityspysakointialueen_(55563)


Yhteiskäyttöautojen käyttö pysäköinnin tehostamiskeinona rakennushankkeissa. Aiemmin päätetyt pilottihankkeet eivät ole vielä valmistuneet mutta monissa uusissa kaavahankkeissa ja rakennusluvissa on ilmennyt tarvetta tehostaa pysäköintiä yhteiskäyttöautojen avulla. Tämän vuoksi nyt esitetään että autopaikkoja voidaan vähentää viidellä autopaikalla per yhteiskäyttöauto, kuitenkin enintään 10% muutoin pysäköintinormin edellyttämästä autopaikkamäärästä, sillä ehdolla että listatut ehdot täyttyvät; mm. kohteen sijainti hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrella, lähistöllä on pysäköintilaitos johon autoja voidaan sijoittaa jos paikat kuitekin loppuvat, alue on yhteiskäyttöauton operaattorin kannalta houkutteleva jne... Aika vaativa lista on. Hyvä kuitenkin jos asia etenee tämänkin verran.

Kaupunkipyörät. Esitetään kaupungin ohjeistusta asemattomien kaupunkipyörien operoinnille. Sinänsä ok ohjeistus ja kuten esittelyssä sanotaan niin se on varsin suurpiirteinen ja tarkoitus onkin päivittää ohjeistusta sitä mukaa kun toiminnasta saadaan lisää kokemusta.  Myös asemallisia kaupunkipyöriä pitäisi harkita nimenomaan osana joukkoliikennettä kuten Helsingissä, tähän ei kuitenkaan ole vielä kaupungin puolesta otettu kantaa.

Talvikunnossapidon varautumissuunnitelma on tarkoitettu nimenomaan hyvin poikkeuksellisia lumiolosuhteita varten, jolloin normaaleja kunnossapitotoimenpiteitä ei ehditä tehdä. Hyvä että tällainen suunnitelma tehdään, jotta tiedetän kuinka kunnossapitoa priorisodaan poikkeusoloissa. Erityisesti hyvä että suunnitellaan kuinka asiasta tiedotetaan ja suositellaan käyttämään tiettyjä reittejä tai jopa pysymään kotona jos mahdollista.

Koko lista liitteineen täällä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti